HOMMAGE TO LESTER YOUNG & THE BASIE-ITES
Bio

Een swing jazz septet opgericht door saxofonist Tom Callens dat hulde brengt aan de energieke én vederlichte swingstijl en muziek uit dertiger jaren kleine bezettingen van Count Basie, Lester Young en hun muzikale verwanten.

 

Lester's Blues ontleent zijn naam aan éen der meest bitterzoete nummers van saxofonist Lester Young, vermoedelijk de grootste stylist die de jazz gekend heeft. Geïnspireerd door de jaren dertig 'small band' opnames van Count Basie en zijn alumni wilt Lester's Blues de muziek, stijl, sfeer en moeiteloze swing benaderen dat in zijn tijd het gezicht van de jazz met frisse en levendige toets veranderd heeft.

Het septet is gemodelleerd naar sommige groepen die "the Count" had: een vierdelige ritmesectie met piano en ritmegitaar met daarnaast drie blazers, samengesteld met toonaangevende Belgische en Nederlandse ervaren jazz- en swingmuzikanten waarvan elk zijn sporen verdiend heeft doorheen het jarenlange concerteren en oefenen. Deze zeven staan gegarandeerd borg voor een wild feestje!

 

De groep begon zijn bestaan in 2016, tachtig jaar nadat Lester Young op 27-jarige leeftijd zijn wereldschokkende opnamedebuut had. Sindsdien speelde Lester's Blues op vele jazz en lindy-hop festivals en namen ze hun eerste album 'Red Label: Hommage to Lester Young & the Basie-Ites' op in maart van 2018, dat uitgegeven wordt zowel op CD als vinyl. De plaat is volledig live opgenomen in éen ruimte zonder het gebruik van computers, rechtstreeks gemixt naar analoge band in stereoformaat. De vinyl is volledig analoog gemasterd en gegraveerd, het proces dat men volgde voor de opkomst van het digitaal tijdperk, wat mooi past binnen het concept om de populaire muziek uit de gouden jaren van weleer te spelen. Dat maakt van deze plaat tevens éen van de weinige hedendaagse compleet analoge releases!

 

 

Muzikanten
Tom Callens David Lukacs Hans Bossuyt Luk Vermeir Victor Da Costa Sam Gerstmans Frederik Van den Berghe gast-vocaliste

tenor saxofoon, leider

klarinet, tenor saxofoon

trompet

piano

ritmegitaar, sologitaar

contrabas

drums

Delphine Gardin

Music
RED LABEL: HOMMAGE TO LESTER YOUNG & THE BASIE-ITES

In maart 2018 doken we de studio in om veertien nummers op te nemen voor ons debuutalbum. Het is inmiddels verkrijgbaar als CD en digital download, en als vooruitbestelling op 100% analoge vinyl. Je kan direct bij ons bestellen via onze bandcamp pagina -

 

 

 

 

De composities werden gekozen voor hun historische waarde, omdat ze een heerlijke melodie hebben, of omdat de originele opname zo hard swingde. Het repertoire komt van het grote œuvre in opnames dat Lester Young, Count Basie en consoorten ons hebben nagelaten.

 

Live opgenomen in 'one-takes' in éen ruimte met de groep gecentreerd rond twee hoofdmicrofoons, waarna rechtstreeks werd gemixt naar 1/4" analoge band op een stereo MCI JH-110 machine. Behalve compressie werd van geen ander extern effect gebruik gemaakt tijdens de captatie. De banden werden op ouderwetse manier met knippen en plakken gemonteerd ter voorbereiding op de mastering. De CD werd in Brussel met state-of-the-art analoog materiaal en A/D conversie gemastered. De banden werden naar Dublin gevlogen voor aparte mastering en gravure van de lakplaten voor vinyl, dit geheel in een analoog ignaalpad.

 

 

koop het album hier (Digitaal/CD/Vinyl vooruitbestelling):

lestersblues.bandcamp.com

Dates
Contact

Boekingen, technische info en dergelijke:

Stan Bourguignon - stan@chouetteasbl.be

Phone / Whatsapp: +32.485.789.764

www.chouetteasbl.be

 

Muzikale zaken, album verkoop:

Tom Callens - email@tomcallens.info

Phone / Whatsapp +32.486.307.245

Facebook

Twitter

Youtube

Bandcamp (music store)

Bandsintown (tour dates)

Sing My Title (ons label)

 

Mailing List

Schrijf je hier in om ons nieuws via email te ontvangen (enkel sporadisch)